Cepte narsist bir gençlik yetişiyor

İngiltere'de akıllı telefon bağımlılığı ve sosyal ağlardaki kullanıcı davranışları alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Pakistanlı Dr. Zaaher Hussain "Akıllı telefonlarla birlikte sosyal ağlarda var olan gençler 'narsisizm' yani kendini beğenmişlik hastalığına yakalanma riskiyle karşı karşıyalar. Anlık fotoğraf paylaşımı yapan Snapchat kullanıcıları ise narsist olmaya daha yatkın" diyor.
 
Büyüklerin "Bırak elinden şunu da bir yüzünü görelim" dediği cep telefonları, her gün yeni modelleriyle tüketicisiyle buluşuyor. "Hangisi daha güzel fotoğraf çeker? Ekranı daha mı geniş olsa? Sosyal hesaplarıma rahatlıkla ulaşabilir miyim? deyip özenle seçtiğimiz cep telefonlarına artık bağımlıyız desek çok da abartmış sayılmayız. Sevdiklerimizle bir araya geldiğimizde ellerimizden düşürmediğimiz cep telefonları pek çoğumuza sanal mutluluk yaşatadursun daha pek çok şeyi elimizden alıp götüreceğe benziyor. Beden ve ruh sağlığı da bunların başında geliyor ne yazık ki... İngiltere'de Derby Üniversitesi'nde akıllı telefon bağımlılığı ve buna bağlı olarak sosyal ağlardaki kullanıcı davranışlarını inceleyen Pakistanlı Dr. Zaher Hussain, yaptığı araştırmalarla pek çok gerçeği gözler önüne seriyor. Akıllı telefon bağımlılığıyla birlikte gençlerde 'narsisizm' yani kendini beğenmişlik hastalığı görülme riskinin hayli fazla olduğunu dile getiren Hussain "Akıllı telefonlarla sosyal ağlarda var olan gençler zamanla bu hastalığa yakalanma riskiyle karşı karşıyalar. Özellikle Snapchat kullanan gençler narsisizme daha yatkın oluyor" diyor. Biz de Hussain ile Yeşilay tarafından düzenlenen 3.Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi'nde biraraya geldik.

BATILI MÜSLÜMANLAR DA BAĞIMLI
Yaklaşık 10 yıldır bağımlılık üzerine araştırmalar yapan Dr. Zaher Hussain, özellikle İngiltere'deki ailelerin ciddi problemler yaşadığını söylüyor. Gençlerin zamanı yönetme konusunda aileleriyle çatışma halinde olduğunu söyleyen Hussain "Araştırmalar özellikle yüksek hızlı internete sahip olan ülkelerde bağımlılığın daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu ülkelerin başında Güney Kore, Çin, Japonya, İngiltere ve Amerika geliyor" diyor. Bağımlılığın gittikçe ciddi boyutlara yükseldiğini dile getiren Hussain, online forumlarla ve e-posta araştırmalarıyla insanların bağımlı olup olmadığını ölçmek için sorular sorduğunu belirterek "Araştırmalarımı daha çok Batı ülkelerinde yapıyorum. Örneğin İngiltere'deki Müslümanlar artık tamamiyle Avrupalılar gibi davranmaya başladı. Teknolojiye bağımlı hale geldiler" diyor.

CİNSELLİK SANAL ORTAMDA
Müslüman ülkelerde teknoloji bağımlılığı araştırmalarının yapılamadığını ifade eden Hussain, Pakistan'da da bu araştırmaları yapmak istiyor. Genel olarak ülkelerdeki sorunların aynı olduğunu dile getiren Hussain "Güney Arabistan, Libya ve Mısır'dan İngiltere'ye gelen insanlarda da aynı semptomlar var. Cinsel içerikleri izleme bunların başında geliyor. Bu anlamda Facebook gibi sosyal ağlar ciddi anlamda sorun yaratıyor" şeklinde konuşuyor. Bağımlılık yaşının 20'li yaşların sonu ile 30'lu yaşların başı olduğunu söyleyen Hussain "Araştırmalara göre en çok kullanılan sosyal ağların başında Facebook geliyor. Onu Twitter ve İnstagram takip ediyor. Ergenlik çağındakiler Snapchat kullanıyor. Snapchat kullanan gençler narsisizme son derece yatkın oluyorlar. Ne kadar gençseniz o kadar narsist oluyorsunuz" şeklinde konuşuyor.

Çocuklarınızla vakit geçirin
 
Ailelerin çocuklar ve ergenlere çok küçük yaşlardan itibaren akıllı telefon ve tablet bilgisayar gibi teknolojik aletleri almaması gerektiğini söyleyen Dr. Zaaher Hussain "Bu noktada ilk görev ailelere düşüyor. Aile ne kadar bilinçli olursa bağımlılığın önüne o kadar geçmiş oluruz. İkinci görev ise öğretmenlere ve bu konularda araştırma yapması gereken üniversite hocalarına düşüyor. Öğrencileri bağımlılıktan kurtarmanın yolları ve bağımlılığı engelleyecek faktörler üzerine çalışmalar yapılmalı" diyor. Ailelerin kendisinden çocukları için yardım istediğini de ifade eden Hussain "Aileler çocuklarının tatil günlerinde hatta okula bile gitmeyerek tüm vakitlerini akıllı telefonlarıyla geçirdiklerini söylüyor. Ben de onlara internette vakit geçirmeleri için çocuklarına günde bir ya da iki saatlik bir süre vermelerini söylüyorum. Tabii geri kalan boş zamanları da hep birlikte yapacakları aktivitelerle doldurmalarını tavsiye ediyorum" diyor.

GÖZ VE UYKU BOZUKLUKLARI HIZLA ARTIYOR
Bağımlılığın depresyon, aşırı sinirlenme ve narsisizm gibi ruhsal hastalıklar dışında bedensel bir takım hastalıklara da neden olduğunu dile getiren Hussain "Hastalar yeme,içme durumlarına dikkat etmediği ve sürekli ekrana baktıkları için boyun ağrıları çekerler ve kilo problemleri yaşarlar. Benim araştırmalarımda karşılaştığım en temel problemler de göz koordinasyon bozuklukları, bileklerde ve parmaklarda rahatsızlık ile uyku düzensizlikleri. Her ülke sağlıklı yaşam ve fiziksel aktivite konularında çalıştaylar ve eğitim programları düzenlemeli ve bu konular üzerinde daha fazla kafa yormalı" diyor.

Teknolojik narsistlerin hazin sonu
 
*Bİzleri ergenlik hatta çocukluk yıllarına kadar uzanan ve 18 yaşından sonra belirgin hale gelen narsisizm, akıllı cep telefonu bağımlılığıyla gençleri bekleyen bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Fütursuzca teknolojiyle uğraşan gençlerin narsisizme özgü şu davranışları sergilemesi ise kaçınılmaz bir son:
*Başkasının düşüncelerine ve isteklerine ilgisiz kalma
*Övgüyle beslendikleri için aşırı çalışma
* Kendini beğenmiş, başkalarının yaşattıklarına ve yaşadıklarına duyarsız kalma ve sürekli kendini ön plana çıkmak isteme
* Umutsuzluğa kapılmadan, tüm gerçekleri saptırma
*Kendilerini başkalarının yerine koymama ve başkalarını anlamaya çalışmama.
* Başkalarını kıskanma ama yine de kendini beğenme
*Yaşamlarına yapılan tüm eleştirileri de değersiz görme
 
http://www.yenisafak.com/hayat/cepte-narsist-bir-genclik-yetisiyor-2466101
 

Yorumlar
Uzm.Klinik Psk.Gülşah AKÇAY CİVRİZ