Kamuya ne kadar oto alındı?, Güntay ŞİMŞEK

 

Trafiğe çıkan araç sayısını Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri eşliğinde, güncel bilgilerle net bir şekilde görmek mümkün. Sadece trafiğe çıkan araç sayısını değil, ithal ve ihraç kalemlerini, üretimi de görmek mümkün, ancak TÜİK’in elindeki verileri biraz daha ayrıntılı hale getirerek servis etmesi halinde daha sağlıklı değerlendirme yapmak mümkün olabilir. Mesela kayıtlı araç sayısı kasımda bir önceki ay ekime göre % 0.43 artarak, 22 milyon 134 bin 792’ye çıkmış. Kasımda trafiğe kaydı yapılan toplam 109 bin 319 taşıt içinde otomobil % 63.3 ile ilk sırada yer almış. Ancak artış hızı mevsimsel etkilerle ekim ayının gerisinde kalmış.

Ocak-kasım döneminde 1 milyon 144 bin 407 taşıt trafiğe kaydedilirken, aynı dönemde 100 bin 39 taşıtın ise trafikten kaydı silinmiş, ama kamu tarafında ne kadar silindiği yok. Kamudaki araç sayısının ayrı bir bölümde ele alınarak ve ithal/ihraç ayrımı da yapılarak incelenmesi gerektiğini birkaç defa bu köşede gündeme getirdiğimden, TÜİK’in son verilerindeki bu eksiklik dikkatimi çekti. Zira halen daha en önemli ithal oto kullanıcısı konumunda kamunun olmaması gerekir. Yerli sanayinin gelişimi için, istihdam için, katma değer için ve yeni yatırımları teşvik için kamuda ithal otonun sınırlanması şart.

Mesela, trafiğe kaydı yapılan 69 bin 181 otomobilin % 14.4’ü yerli üretimi de olan Renault, ama % 12.5’i Türkiye’de hiçbir üretimi olmayan Volkswagen’e ait. Rakamlarla konu dikkate alındığında, trafiğe kayıtlı araçlarda ithal otolar açık ara birinci sırada yer almaktadır.

Hâsılı TÜİK, ithal oto mevzusunun daha net görülebilmesi için verilerini biraz daha detaylandırmak durumunda. Hatta kamu ve özel kullanım ayrımı da yapılırsa, en azından devlet eliyle ithal ürünlerin teşvikinin önüne geçilebilmesi için bir arayış zemini oluşur.

http://www.haberturk.com/yazarlar/guntay-simsek-1019/1781997-kamuya-ne-kadar-oto-alindi
Ekonomi Arşivi
Uzm.Klinik Psk.Gülşah AKÇAY CİVRİZ