Yeni Yılda Kitap Önerileri, Mahfi EĞİLMEZ

Haluk Haksal, Financial Reforms, Stabilizations and Development in 21st Century Turkey, Vernon Press, 2017

Haluk Haksal bu çok emek verilmiş, kafa yorulmuş kitabında Türkiye’nin yaptığı, yapamadığı ve yapması gereken finansal reformları ve istikrar programlarını ortaya koyuyor. Türkiye’nin karşılaştığı krizleri, aldığı önlemleri, alamadığı önlemleri, yanlışlarını, doğrularını tek tek ele alıp analize tabi tutuyor. Kitap bir yandan uygulamayı ortaya koyarken bir yandan da bu uygulamaları teorik çerçeveye oturtarak değerlendiriyor. Uygulamaların değerlendirilmesi, zaman zaman Türkiye ile benzer durumdaki ekonomilerin yaptıklarıyla karşılaştırılmasını da kapsıyor. Kitap, az bilinen bazı konuları irdelemenin yanı sıra bilinen konulara da farklı açılardan bakmayı öneriyor. Akademisyenler için olduğu kadar konuyla ilgili araştırma yapanların, ekonomi, finans, bankacılık öğrencilerinin, meslekten iktisatçı, finansçı ve bankacıların da okumasında yarar olacağını düşünüyorum.
 

Mahir Çipil, Kervan Yolda Düzülür (Türk İşi Proje Yönetimi), Optimist Yayınları, 2017
Mahir Çipil, proje yönetiminin nasıl yapılacağını biraz da esprili bir dille, insanı sıkmadan anlatıyor bu kitabında. Bir yandan ideal proje yönetimini ortaya koyarken bir yandan da bizde bu işin nasıl alelacele yapıldığını anlatıyor. İnsan bunları okurken bizde projelerin niçin uzadığını, niçin başladığı gibi bitmediğini de anlıyor. Kitap, proje konusundaki temel kavramları ve yöntemleri ortaya koyarak değerlendirmeler yapıyor. Okul ödevleri de dahil olmak üzere aşağı yukarı her konu bir projeye bağlanarak yürütülmek zorunda olduğu için okunması gereken bir kitap.

Güngör Uras, O Ülkeden Bu Ülkeye Geze Geze, Tarihçi Kitabevi, 2017
Güngör Uras, renkli kişiliğinin bir başka yansımasını bu kitapta ortaya koyuyor. Çoğumuzun gidip, gezdiği, gördüğü ve bir süre sonra unuttuğu yerlerde Güngör bey hep not tutar. Kaç kez birlikte gittiğimiz yerlerde tanık oldum. Çarşıda dolaşırken ben bakarım, sorarım ama geçer giderim. Bir bakarım ki Güngör Uras yok. Döner ararım, bakarım bir dükkana girmiş, sorular soruyor, notlar alıyor. İşte bu kitap, gittiği gördüğü yabancı ülkelerde ve kentlerde tuttuğu notlardan yazılmış bir kitap. Maliye Müfettişiyken staj için gittiğim Londra’da bir yıl kaldım. Sonra da defalarca gittim Londra’ya. Güngör beyin kitabında Londra bölümünü okurken birçok şeyi atlamış olduğumu fark ettim. Bence bu kitabı alın kitaplığınızda dursun, dünyada bir yere giderken açar okursunuz çok yararını göreceğinize eminim.

Altay, Küçüközmen, Ural, Demireli (Editörler), Bankacılığın El Kitabı, Bankacılık Akademisi Yayını, 2016
Kitabın yazarları Ege Finans Derneğinin üyesi de olan akademisyenler. Bu çok yazarlı kitap bankacılıkla ilgili kavramları ve kurumları anlatıyor. Swap işlemlerinden faiz hesaplarına, yoğunlaşma endekslerinden katılım bankacılığının temellerine, bankacılıktan merkez bankacılığına kadar birçok kavram enine boyuna ele alınıp inceleniyor. Kitap özellikle bankacılık, finans, ekonomi, işletme öğrencileri için el kitabı olma özelliğinin yanı sıra giriş sınavları için de bir rehber niteliği taşıyor. Ayrıca bankacılık mesleğinde olanlar için de el altında bulundurulması gereken bir başvuru kitabı.

Halil İnalcık, Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi – I 1300 – 1600, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2017
Geçen yıl kaybettiğimiz Halil İnalcık hocanın önemli kitaplarından birisi olan bu kitap ilk kez Türkçe olarak basılıyor (çeviren: Halil Berktay.) Kitabın orijinali 1994 yılında Cambridge Üniversitesi tarafından yayınlanmıştı. Bu kez Türkçesini okurken çok daha rahat okuyabilmenin keyfini çıkarıyorum. İnsanın böylesine önemli bir kitabı kendi dilinde okumasının keyfi başka oluyor. Halil İnalcık hocanın bütün kitapları önemli ama bu kitabını ben ilk okuduğumda da çok beğenmiştim şimdi de yanı duyguyu yaşıyorum. Bunda kuşkusuz kitabın benim mesleğimle ilgili bilgiler taşımasının da önemi var. Kitabın her bölümü çok önemli ama benim en çok ilgimi çeken kısımlar toprak ve köylü üzerine analizler ile Hindistan ticareti bölümü oldu. Çok önemli bir kitap, Osmanlı ekonomik ve sosyal yapısıyla ilgilenen herkesin okuması gerekir diye düşünüyorum.  
 

Okuma Notları
Uzm.Klinik Psk.Gülşah AKÇAY CİVRİZ