Ramazan tadını ziyadeleştiren kitaplar


Oruçlu günlerimiz nasıl da hızla geçiyor. Ramazan'da 12. günü geride bırakıyoruz. Oruçla geçireceğimiz günlerin azalmasının hüznü; bayrama yaklaşıyor olmanın sevinci içindeyiz.

Biliyoruz ki Ramazan kutlu bir zaman dilimi. Maddi ve manevi kirlerden arınmak için bir fırsat mevsimi... İnsanlar bu ayı orucu-teravihi, duası-niyazı, zekatı-sadakası ile değerlendirmeye çalışıyor. Biz de Ramazan'ı daha derinden duymamıza, bu "ruh şölenini" yaşamamazı vesile olacak kitaplara göz attık. 'Ramazan ayında neler okuyabiliriz?' sorusuna cevap aradık. Bu soruyu uzun uzun kitap isimleri çıkararak cevaplamak mümkün ama on kitaplık bir listeyle sınırladık.

Şair, Efendimiz'i anlatırsa

Çöle İnen Nur, Necip Fazıl Kısakürek

Ramazan ayını siyer okuma mevsimine dönüştürebiliriz. Peygamberimiz'in hayatını konu alan bu kitaplar içinde Necip Fazıl'ın Çöle İnen Nur adlı eseri bir şairin kaleminden çıkmış olması dolayısıyla siyer kitapları içinde apayrı yerde duruyor. Rasim Özdenören'in "Ben sayfaları bu kitap kadar gözyaşlarıyla ıslatılmış bir başka kitap bilmiyorum." diye anlattığı Çöle İnen Nur'da Necip Fazıl, Efendimiz'in (sas) hayatını klasik bir siyer usulüyle değil bir sanat eseri olarak ortaya koyuyor ve daha çok olaylardan değil durumlardan el alarak anlatıyor. Çöle İnen Nur dili ve samimiyetiyle etkileyici bir kitap.

Hidayet Yıldızlarının peşinde

Hayatüs Sahabe, Yusuf Kandehlevi

İslâmiyet'i bizzat kaynağından alan, Hazreti Peygamber'in (sas) sohbeti ve huzuruyla şereflenen ashab-ı kiramın her biri İslâm yolunda yürümek isteyenlere yol gösteren birer hidayet yıldızı. Muhammed Yusuf Kandehlevi'nin kaleme aldığı ve Işık Yayınları'ndan muhtasar olarak iki cilt halinde çıkan Hayatü's Sahabe, bu hidayet yıldızlarının yaşadıklarını, sözlerini, karşılaştıkları olayları, hadislerin ışığında anlatıyor. İslamiyeti Peygamberimiz'in ve ashabının yaşantısıyla öğrenmek için önemli bir kaynak.

Ruh şölenine davet

Samanyolu'nda Ziyafet, Sezai Karakoç

"Oruç insanın katıldığı, her yıl bir ay katıldığı bir ruh şölenidir... Kendi kendinden uzaklaşan insanın kendine dönüşüdür oruç ayı". Bu alıntı Sezai Karakoç'un Samanyolu'nda Ziyafet (Diriliş Y.) kitabından. Türk şiirinin yaşayan en büyük ustasının, daha çok Ramazan aylarında oruç hakkında kaleme aldığı yazılardan müteşekkil bir eser Samanyolu'nda Ziyafet. Ramazan'ı ve orucu anlama, idrak etme noktasında okuru keşfe çıkaran kitap güzel Türkçesiyle de bir dil şöleni vaat ediyor. Orucun Ömrü, Oruç da Acıkır, Oruç ve Diriliş, Orucun Ruhu kitapta yer alan başlıklardan bazıları.

İslam şeairinin en büyüğü Ramazan Risalesi,

Bediüzzaman Said Nursi

Bu ay içinde okunması gereken eserler listesinin başına Said Nursi'nin Ramazan Risalesi'ni (Şahdamar Y.) koyabiliriz. Nursi, bu eserinde Ramazan ayının mânâ hikmetleriyle orucun ehemmiyetini açıklıyor. Orucun insanların şahsî hayatındaki izlerinin yanı sıra sosyal hayata kazandırdıklarına dikkat çekiyor: "Ramazan-ı Şerif'teki orucun çok hikmetleri, hem Cenâb-ı Hakk'ın rububiyetine, hem insanın hayat-ı içtimaiyesine, hem hayat-ı şahsiyesine, hem nefsin terbiyesine, hem Niam-ı İlâhiyenin şükrüne bakar hikmetleri var."

Kur'an bana ne diyor?

Kur'an Okumaları, Metin Karabaşoğlu

İçinde bulunduğumuz zaman dilimi için Müslümanların en çok Kur'an okuduğu ay diyebiliriz. Birçok mümin bu ayda Kur'an'ı baştan sona okuma, hatmetme gayreti içinde. Metin Karabaşoğlu'nun dört cilde ulaşan Kur'an Okumaları (Nesil Y.) modern zamanlarda Kur'an'ı anlamak yolunda okura rehberlik ediyor. Kitapta Kur'an'dan alınmış dersler, hakikatler sunuluyor. Yazar, bizi Kur'an'la düşünüp Kur'an'la yaşamaya çağırıyor ve "Kur'an'ı anlamada hayatî noktanın, "Rabb'im bana hitap ediyor" idraki olduğunu söylüyor.

Mevlânâ okuma zamanı

Mesnevi, Mevlânâ Celaleddin Rumi

"Bizi görmek, bizi duymak için yüzünü gözünü kirlerden yıka, temizlen kirlerden kurtul. Çünkü kirli bir insan bizi görüp duyamaz bizi anlamaz." Mevlânâ, Divan-ı Kebir'de böyle buyuruyor. İçinde bulunduğumuz arınma ayını Mesnevi okuyarak değerlendirebiliriz. Bütün dünyada büyük ilgi gören, Mesnevi-i Şerif'in ülkemizde maalesef çok okunduğunu söyleyemiyoruz. Merhum Şefik Can'ın Mesnevi tercümesini (Ötüken) ya da Amil Çelebioğlu'nun sadeleştirmesiyle tek cilt olarak yayınlanan Mesnevi-i Şerif (Timaş) okuyarak Mevlana'yla tanışabiliriz.

Çileli bir devrin hikâyesi

Ali Ulvi Kurucu, Hatıralar,

M. Ertuğrul Düzdağ

Ali Ulvi Kurucu (1902-2002) ömrünün elli altı yılını Peygamber Efendimiz'e komşu olarak Medine-i Münevvere'de yaşamış, orada vefat etmiş alim, fazıl, şair bir zat. İslâm dünyasının manevî ve siyâsî hadiselerle sarsıldığı yakın tarihe tanıklık etmiş önemli şahsiyetlerle tanışmış bir Müslüman aydın. Ali Ulvi Kurucu'nun, Ertuğrul Düzdağ'ın gayretiyle 3 cilt olarak (Kaynak Y.) yayımlanan hatıralarında dindar kesimin geçmişte yaşadığı baskılar, uğradığı mahrumiyet, verilen mücadele geniş yer tutuyor.

Her şiir bir dua

Şairin Duası, Mustafa Özçelik

Ramazan ruhuna uygun bir de şiir kitabı önerimiz var. Mustafa Özçelik'in Şairin Duası (Selis) adını taşıyan "Dua Şiirleri Antolojisi" Mehmet Akif'ten günümüz genç şairlerin eserlerine yer veriyor. Özçelik kitabın önsözünde "Her şiir bir dua; her dua bir şiirdir." diyor ama bir şartla, o da "şiirin sonsuza doğru kanat açması"dır. Çünkü şiir de, dua da gönül diliyle söylendiğinde anlamlıdır. Kitapta "Dinsin artık bu hâzin velvele Yâ Rab!" diyen M. Akif'ten "Seçkin / Bir kimse değilim / İsmimin baş harfleri acz tutuyor / Bağışlamanı dilerim" diyen Cahit Zarifoğlu'na kadar birçok şairin eserine yer verilmiş.

Eski Ramazan'dan sayfalar

Ramazan Kitabı, Özlem Olgun

"Neydi o eski Ramazanlar" nostaljisi bir zamanlar çok modaydı. Şimdilerde eskisi kadar pek sık telaffuz edilmese de geçmiş Ramazanlar nasıl yaşanıyordu? Sosyal hayatta karşılığı nasıldı? Merak ediyorsanız Ramazan Kitabı (Kitabevi) tam size göre. Özlem Olgun'un edebiyatçıların kaleme aldığı Ramazan yazılarından derlediği kitapta Refik Halit Karay, Samiha Ayverdi, Cemal Oğuz Öcal, Halit Fahri Ozansoy, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Rasim, A. Süheyl Ünver, H. Rahmi Gürpınar, Cenap Şehabettin, Mustafa Kutlu, Ahmet Turan Alkan ve Beşir Ayvazoğlu, yazıları bulunan bazı isimler. Yine Adem Çevik tarafından yayına hazırlanan Edebiyatımızda Ramazan (Sütun Yayınları) adlı kitapta Ramazan'ın edebiyat dünyasına yansımaları Süheyl Ünver, Sâmiha Ayverdi ve Necip Fazıl gibi yazarlarca anlatılıyor.

Okuma Notları
Uzm.Klinik Psk.Gülşah AKÇAY CİVRİZ