İş dünyasını kitaplaştırdılar

 
Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve siyasal gelişimine tanıklık etmiş işadamları iş hayatlarına ve özel hayatlarına dair önemli içerikleri barındıran birçok kitap yayınladılar. Vehbi Koç’tan Sakıp Sabancı’ya, Sabri Ülker’den Sadık Özgür’e... İşte Türkiye ekonomisine şekil veren iş insanlarının kitapları;
 

Vehbi Koç

Koç Topluluğu’nun kurucusu Vehbi Koç, hayatını kendisi kaleme alan ender işadamlarından biridir. Koç’un "Hayat Hikâyem” kitabı ilk olarak 1973 yılında basıldı. Bu kitap sanayi ve ticaretin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk 50 yılındaki serüvenine de ışık tutmuştur.

"Anılarımda Patronum Vehbi Koç” kitabını da bir dönem Koç Holding’de üst düzey yöneticilik yapmış Can Kıraç kaleme aldı. Kıraç, bu kitabında Koç Holding’in bilinmeyen yönlerini anlatıyor. Bu kitap ilk baskısını Vehbi Koç’un vefatında bir yıl önce 1995’te yaptı. Gazeteci yazar Can Dündar’ın da Vehbi Koç ile ilgili iki kitapta imzası var. "Vehbi Koç: Özel Arşivinden Belgeler ve Anılarıyla” adlı iki ciltli kitap Vehbi Koç’un 1961 başı ile 1976 sonu arasındaki 15 yılın siyasi notlarının derlenmesinden oluşuyor. 

 

Sakıp Sabancı

Renkli kişiliğiyle tanınan merhum işadamı Sakıp Sabancı, Türk iş dünyasında en çok kitabı olan işadamı olarak hatırlanıyor. Kitaplarını kendisi yazan Sabancı’nın tam 15 kitabı yayımlandı. İlki 1985’te yayımlanan "Para Başarının Mükâfatıdır” adını taşıdı. Sabancı’nın kitapları sırasıyla şu şekilde; Hayatım, Gönül Galerimden, Rusya’dan Amerika’ya, Gezdiklerim Gördüklerim, Ücret Pazarlığı mı, Koyun Pazarlığı mı? , Değişen ve Gelişen Türkiye, Daha Fazla İş Daha Fazla Aş, Başarı Şimdi Aslanın Ağzında, Hayat Bazen Tatlıdır, Sakıpname, Bıraktığım Yerden Hayatım ve Her Şeyin Başı Sağlık adlarını taşıyor. 

 

Dr. Nejat Eczacıbaşı

Eczacıbaşı Topluluğu’nun kurucusu Dr. Nejat Eczacıbaşı’nın hayatı; ekonomiye, kültür ve sanata yaptığı katkılar ilk olarak vefatından beş yıl sonra kitap haline getirildi. 6 Ekim 1993’te 80 yaşında vefat eden Eczacıbaşı’nın beşinci ölüm yıldönümü anısna "Sivil Toplum Lideri Dr. Nejat F. Eczacıbaşı” kitabı yayınlandı. Drç Nejat F. Eczacıbaşı ölümünün 10. Yıldönümünde bir televizyon belgeseli ve bir kitapla anıldı. Can Dündar’ın hazırladığı "Bir Yaşam İksiri” adlı kitap ve belgesel öncü ve başarılı bir işadamının hayatını anlatırken onun, spor, sanat  ve eğitim gibi toplumsal sorumluluk alanlarında katkılarını da kamuoyuyla paylaştı.

 

Suna Kıraç

Vehbi Koç’un kızı Suna Kıraç’ın hayatını anlatan "Ömrümden  Uzun İdeallerim Var” kitabı 2006 yılında yayınlandı. 1995’de anılarını yazmaya karar veren Kıraç, hayatını evliliğini, kızı İpek’i evlat edinmesini, çalışma anılarını ve hayallerini anlattığı kitapta ilk kez hastalığını da anlattı. Halen hayata gözleriyle tutunan Kıraç’ın kitabının editörlüğünü Rıdvan Akar yaptı. Bugüne kadar 100 binden fazla satan kitabın geliri Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bırakılmıştı.

 

Sabri Ülker

Ülker’i bir gıda devine dönüştüren işadamı Sabri Ülker, 12 Haziran 2012’de vefat etti. Gazeteci yazar Hulusi Turgut yaklaşık beş altı yıldır Ülker’in hayatını konu alan bu kitap üzerine çalışıyor. Kitap yayınlanma aşamasına geldi. Yakında basılması bekleniyor. Doğan Kitaptan çıkacak olan 700 sayfalık kitapta "Bisküvici Dede” olarak anılan Ülker’in savaşlar ve yıkımlar nedeniyle oldukça güç koşullarda geçen çocukluk yıllarından, Ülker şirketinin kuruluş ve gelişimindeki mihenk taşına kadar pek çok ayrıntı yer alıyor.


 

İbrahim Polat

Polat Holding’in kurucusu İbrahim Polat’ın da bir kitabı var. Bugün 80 yaşına yaklaşan Polat’ın hayatını anlatan kitap "Alnımın Teriyle” adını taşıyor. Firuzan Gürbüz’ün kaleme aldığı kitap özellikle işadamının hayatının 25 yıllık bölümüne odaklanmış. Polat, 2007 yılında yayınlanan kitabın gelirini eğitime bağışlayacağını açıklamıştı.

 

Rıza Güral

Gürallar Grubu Yönetim Kurulu Rıza Güral’ın 70. Yaş günü ve çalışma hayatındaki 56. Yılı dolayısıyla yayınlanan "Rıza Güral’ın Tornası” adlı kitap Rıdvan Akar’ın imzasını taşıyor, 2011 yılının temmuz ayında yayınlanan kitapla birlikte bir de belgesel yapıldı. Kitap, Rıza Güral’ın özelinde Güral Ailesi’nin Kütahya’da başlayan kişisel tarihlerine de ışık tutuyor.

 

 

Sadık Özgür

Kale kilit markasının kurucusu ve Kale Endüstri Holding’in Onursal Başkanı Sadık Özgür’ün yaşam öyküsü de Rıdvan Akar’ın kaleminden "Benim Kale’m” adıyla kitaplaştırıldı. 2011’nin şubat ayından yayınlanan kitapta Özgür’ün 84 yıllık hayatına mercek tutulmuş. Sadık Özgür’ün hatıraları, fotoğrafları ve onu tanıyan 50’den fazla isimle görüşülerek anı ve anekdotlar kaynak alınarak hazırlanmış. "Benim Kale’m” de, Cumhuriyet’in ilk kuşak sanayicilerinden Sadık Özgür’ün Divriği’de başlayan hikayesinin yanı sıra dünyanın sayılı kilit markalarından biri Kale Kilit’in oluşum ve gelişimini de anlatıyor.


Asım Kocabıyık

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kocabıyık’ın hayatı da "Tazlar Köyünden Borusan’a” kitabıyla Doğan Kitap’tan 2012’nin son günlerinde okuyucuya ulaştı. Ondan bir yıl önce de Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Esra Üstünde Selamoğlu’nun yaptığı söyleşiyi, "Asıl Kocabıyık” Kitabı adıyla yayınlanmıştı. 30 Aralık 2012’de son yolculuğuna uğurlanan Kocabıyık, yaşarken çocuklarının ısrarıyla "Cumhuriyet’in Kanatlarında Bir Girişimci: Asım Bey” belgeselinin yapılmasına izin verilmişti.


 

Üzeyir Garih

Alarko Holding’in kurucularından ve 2001 yılında cinayete kurban giden Üzeyir Garih’in entelektüel bir yazar kişiliği olduğu biliniyor. Gençlere sürekli okumayı tavsiye eden Garih’in Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı’ndan "Deneyimlerim” adını taşıyan altı serilik kitabı bulunuyor. Ayrıca Garih’in Hayat Yayınları’ndan çıkmış sekiz kitabı bulunuyor. Sekizinci kitabı "Gençlere Tavsiyeler” adıyla raflara girmişti.

 

Selçuk Yaşar

Yaşar Holding’in Onursal Başkanı Selçuk Yaşar da deneyimlerini ve fikirlerini kaleme almayı tercih ediyor. TÜSİAD’ın 12 kurucusundan biri olan Yaşar, ilk deniz ürünleri çiftliği, ilk matbaa mürekkebi üretimi gibi sanayide birçok ilke imza atmış bir isim. Cumhuriyetle yaşıt bir işadamı olan Yaşar’ın bugüne kadar 10 kitabı, 28 ayrı mesaj kitapçığı yayınladı. Yaşar en son, "Başarmak Hem Kolaydır, Hem Zordur” kitabıyla gençlere tavsiyelerini aktardı.

 

 

Yılmaz Ulusoy

Ulusoy Yönetim Kurulu Başkanı olan Yılmaz Ulusoy adına yazılmış üç kitap bulunuyor. İş hayatında 55 yılı geride bırakan Ulusoy’un Mehmet Soysal tarafından kaleme alınan "Yılmayan Bir Adamın Öyküsü” adlı kitapta Ulusoy’un hayat felsefesi derinliğine anlatılıyor, "Önemsiyorum Öneriyorum” adlı kitap ise Nuri Dikeç tarafından söyleşi tarzında hazırlanmış. Yılmaz Ulusoy’un çocukları ise babalarına ise hediye olarak "Dostlarının Kaleminden İş Hayatında 55 yıl” adıyla bir anı kitabı hazırlatmış.

 

 

Mehmet Erdemoğlu

Merinos’un kurucusu Adıyaman Besni’li işadamı Mehmet Erdemoğlu’nun da hayatı kitap oldu. Rusya’nın en büyük halı fabrikasını kuran, Çin dahil 65 ülkeye ihracat bir grubu hayata geçiren Erdemoğlu’nun hayatı, ilkeleri ve eserleri "Besnili Bilge” adıyla kitapçılarda yerini aldı. 

 

 

Rıza Kutlu Işık

Işıklar Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık "Hayat Mücadele Değil, Mücadele Hayattır” isimli kitabı yazdı. İş dünyasında her kademede çalışan yöneticilerin kendi adına çıkarımlarda bulunabileceği kitapta, Rıza Kutlu Işık’ın babasının vefatının ardından 27 yaşında iken yönetimini devraldığı şirketin inişli-çıkışlı dönemleri samimi bir dille anlatılıyor. 

 

Kaynak: http://www.dunya.com/is-dunyasini-kitaplastirdilar-1170g.htm

 


 

 

 

Okuma Notları
Uzm.Klinik Psk.Gülşah AKÇAY CİVRİZ